SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG RASMI PERHIMPUNAN SELURUH KELUARGA TOK WAN DAUD (PERSADA) - Saluran Alternatif Informasi Keluarga

AHLI BARU PERSADA  

Posted by Admin in


Nama: Nurdahiyah Zahra Bt. Razadianderi
Tarikh Lahir: 20hb Oktober 2008 bersamaan 20 Syawal 1429H (12.15p.m)
Tempat Lahir: Hospital Alfarabi, Kuantan, Pahang
Nama Ibu: Wan Norbani Bt. Wan Pauzi
Nama Bapa: Razadianderi B. Razali

LAPORAN 'POST MORTEM' MAJLIS PERSADA 2008  

Posted by Admin in

LAPORAN MESYUARAT ‘POST MORTEM’ YANG DIADAKAN PADA 3 SYAWAL 1429 BERSAMAAN 3 OKTOBER 2008 (JUMAAT) PADA JAM 10.00 MALAM BERTEMPAT DI RUMAH KELUARGA MAT YUSOF, KG. KIJAL KEMUNING, MACHANG.

KEHADIRAN:

Zamri B. Mat Yusof (Pengerusi)
Wan Ahmad Nazir B. Wan Pauzi
Wan Ahmad Fakruddin B. Wan Pauzi
Mohamad Azhar B. Ab. Rahman
Nazri B. Mat Yusof
Nasim B. Abd. Ghani
Maznah Bt. Mat Yusof
Mohd Pariff B. Elias
Harzuki B. Hassan
Zaini B. Elias
Rofidi B. Awang
Azlan B. Ab. Rahman
Mohd Azam B. Ab. Rahman
Mohd Hasni B. Mat Yusof (Pencatat)


PENDAHULUAN:

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah al-Fatihah. Pengerusi mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua hadirin yang dapat hadir dan berharap agar mesyuarat ’post mortem’ ini dapat berjalan dengan baik untuk mengenalpasti masalah-masalah serta mencari penyelesaiannya.

AGENDA MESYUARAT

1. TARIKH & MASA MAJLIS

Mesyuarat merumuskan bahawa tarikh Majlis PERSADA yang diadakan pada Raya ke-2 pada pukul 12.00 t/h hingga 5.30 ptg adalah sudah bersesuaian.

2. ATURCARA

Semua acara-acara serta tentatif program yang diadakan adalah bersesuaian. Walau bagaimanapun, mesyuarat memutuskan agar jumlah acara sukaneka akan dikurangkan pada majlis yang akan datang manakala tayangan ‘slide show’ ditiadakan tetapi sekadar tontonan untuk sesiapa yang mahu melihatnya.

3. MAKAN & MINUMAN


Mesyuarat merumuskan bahawa penyediaan makan dan minum adalah gagal. Penyediaan bahan mentah/asas adalah sedikit dan tidak munasabah. Ini menyebabkan makanan yang disediakan adalah tidak mencukupi kerana kebanyakan makanan yang dibawa oleh setiap keluarga adalah makanan ringan. Penganjur juga tidak dapat menjangkakan makanan yang akan dibawa oleh setiap keluarga. Penyediaan pinggan kertas/ polistrin (300 pcs) dan gelas (250 pcs) adalah tidak mencukupi. Pihak penganjur sepatutnya perlu menyediakan sehingga lebih 1000 pcs pinggan dan gelas atau 4-5 kali ganda lagi. Punca utama yg dapat dikesan ialah masa makan yang dibuka dari pukul 11.00 lagi menyebabkan yang datang akan makan berulang-ulang kali khususnya satay hingga menyebabkan orang yang datang lewat tidak sempat merasa langsung. Kakitangan untuk penyediaan makanan dan layanan adalah kurang dari pihak penganjur.

Keputusan:

Mesyuarat membuat pandangan agar jamuan makan sepatutnya dibuat 2 sesi iaitu jamuan nasi pada tengahari dan jamuan ringan pada sebelah petang (hidangan sate selepas jamuan nasi). Bahan mentah (Beras dan gula) juga perlu ditambah lagi. Keluarga yang datang sepatutnya ditentukan terlebih dahulu makanan apa yang akan dibawa atau disediakan supaya tidak menyusahkan perancangan pihak penganjur. Mesyuarat Khas sepatutnya dibuat bagi AJK Makanan kerana majlis hari keluarga adalah berbeza dengan majlis kenduri dari segi penyediaan. Kakitangan/ AJK perlu lebih ramai dan mesti bersedia menggalas tugas yang amat berat ini.

4. DIKIR BARAT

Mesyuarat memutuskan bahawa acara dikir barat oleh Kumpulan Dikir Barat Sri Persada dijadikan acara tetap untuk Majlis PERSADA dan mesti mempunyai lagu tema setiap kali persembahan. Ada juga yang berpendapat bahawa masa untuk pertunjukkan dikir barat tidak boleh terlalu lama dan tidak perlu pemain dari luar kerana lagu yang tidak sesuai.

5. YURAN

Mesyuarat bersetuju dengan bentuk bayaran yuran yang dibuat dan formula ini akan diguna pakai dalam bayaran Hari Keluarga akan datang. Formula pembayaran ialah seperti berikut:-

1 - 10 orang : RM100
11 – 20 orang : RM150
21 – 30 orang : RM200
31 dan ke atas : RM250

6. SUKANEKA

Mesyuarat memutuskan agar acara sukaneka hanya untuk kanak-kanak sahaja dan sukaneka untuk dewasa tidak digalakkan kerana faktor masa. Walau bagaimanapun, acara kanak-kanak boleh dikekalkan atau untuk keserian majlis. Mesyuarat juga berpendapat acara sukaneka dewasa dan berpasangan yang melibatkan regu perlu melibatkan ahli keluarga yang berlainan untuk mengeratkan lagi hubungan dengan keluarga lain.

7. JAWATAN KUASA INDUK

Mesyuarat dimaklumkan bahawa perjalanan majlis sedikit terganggu akibat AJK yang dilantik tidak memainkan peranan masing-masing dan lebih diserahkan kepada pihak tuan rumah seratus peratus. Sepatutnya, pemilihan AJK ini adalah satu penghargaan dan bukan hanya saja-saja dipilih. Pemilihannya oleh pihak penganjur sudah tentu atas dasar kepercayaan kebolehannya membuat kerja, pengalaman lepas dan senang untuk berhubung.

Pengerusi Majlis dan Pengacara Sukaneka perlu memainkan peranan yang baik agar acara berjalan dengan lancar dan tidak sempurna tanpa gangguan. Sebarang campur tangan terhadap pengerusi yang dilantik menyebabkan pengerusi dan pengacara meninggalkan tugas dan menyebabkan majlis kelihatan lebih tidak teratur lagi.
Bahagian pendaftaran pula kelihatan kelam kabut kerana terlalu banyak kerja sedangkan AJK bertugas tidak ramai yang bertugas. Ini mungkin disebabkan AJK Pendaftaran datang lewat atau sibuk dengan anak masing-masing.

Keputusan:

AJK yang sudah terpilih tetapi tidak dapat hadir ke majlis atau tidak berminat perlu memaklumkan kepada Pengarah Projek lebih awal untuk ditukar dengan orang lain. Begitu juga dengan sesiapa yang berminat secara sukarela untuk menjadi AJK tetapi namanya tiada dalam senarai Jawatankuasa Induk yang diedarkan bersama Kad Jemputan 2 minggu sebelum Hari Raya, boleh juga menghubungi Pengarah Projek lebih awal.
Mesyuarat juga memutuskan agar satu mesyuarat/ pertemuan diadakan pada malam akhir sebelum majlis yang melibatkan semua AJK untuk taklimat akhir perjalanan tugas masing-masing. Ini kerana walaupun majlis adalah tidak formal, ianya harus kelihatan sempurna dan semua pihak harus dijaga dan rasa seronok baik jemputan, tuan rumah dan juga penganjur.

8. SUSUN ATUR KHEMAH DAN PEMENTASAN

Mesyuarat membuat pandangan bahawa jarak khemah dan tempat duduk tetamu mesti didekatkan. Ini supaya hadirin terpaksa memberikan tumpuan pada majlis dan bukannya makan dan bercakap sesama keluarga sendiri sahaja sepanjang majlis berjalan.

9. TEMA PAKAIAN

Mesyuarat dimaklumkan bahawa pengenalan tema pakaian yang mengikut warna setiap keluarga pada majlis tersebut menyebabkan pergaulan antara ahli keluarga tidak kelihatan akrab dimana pergaulan hanya lebih melibatkan pergaulan sesama ahli keluarganya sahaja. Perkara ini sudah berlaku sejak majlis ini diadakan sebelum ini lagi tetapi dilihat tidak ketara kerana sebelum ini tema pakaian semasa majlis PERSADA 2005, 2006 dan 2007 masih belum diperkenalkan lagi.

Keputusan:

Semua ahli mesyuarat bersetuju agar tema pakaian ini diteruskan untuk majlis yang akan datang tetapi teguran akan dibuat oleh Pengerusi Majlis pada awal majlis.

10. GAMBAR, SALASILAH DAN BIODATA KELUARGA

Setiap ahli dan wakil keluarga perlu memberi kerjasama dalam mengemaskinikan Salasilah dan Biodata Keluarga dimana pada masa yang akan datang ianya akan dihantar bersama dengan Kad Jemputan dan perlu diserahkan kembali kepada AJK yang bertanggungjawab setelah siap dikemaskinikan pada atau sebelum Majlis PERSADA bersama-sama dengan gambar keluarga.

CADANGAN-CADANGAN LAIN UNTUK MAJLIS PERSADA YANG AKAN DATANG

1. Penyediaan tong @ tempat membuang sampah - Tong-tong tersebut perlulah bekas yang besar. Menubuhkan AJK Kebersihan Dan Kemas Semula untuk melakukan kerja-kerja mengemas semula selepas tamat majlis.

2. Peralatan PA System yang lebih sesuai dengan majlis serta tempoh masa untuk acara Dikir Barat perlu dipendekkan.

3. Pengerusi Majlis perlu diberi kepada orang yang lebih berpengalaman sahaja.

4. BBQ – hanya untuk ayam sahaja kerana ikan segar sukar diperolehi masa perayaan.

5. Aktiviti untuk remaja.

6. Gambar-gambar lama perlu ditambah lagi.

7. Kertas untuk nombor cabutan bertuah perlu menggunakan satu warna sahaja dan nombor perlu diletakkan huruf @ anak panah untuk mengelakkan kekeliruan.

8. Penyediaan makanan secara buffet.

9. Blog – perlu lebih banyak promosi agar lebih ramai lagi Ahli PERSADA melayarinya bagi mendapatkan berita-berita serta informasi. Blog juga perlu selalu di ’update’.

10. Penyediaan peti cadangan / komen semasa majlis PERSADA untuk mendapatkan cadangan / komen daripada ahli-ahli lain.

Mesyuarat tamat pada jam 12.15 mlm diakhiri dengan surat al-Asr.

LAMAN BLOG PERSADA BERWAJAH BARU  

Posted by Admin in

Assalamualaikum w.b.t
Setelah berjam-jam mengadap komputer akhirnya laman blog PERSADA dapat mengubah wajahnya seiring dengan usianya yang telah mencapai setahun pada 16hb September 2008 dan sepanjang tempoh ini, laman blog ini sudah berubah sebanyak 3 kali. Walau bagaimanapun, usaha penambahan masih lagi dilakukan dari masa ke semasa dan saya tetap mengharap cadangan-cadangan dan idea-idea daripada ahli-ahli PERSADA untuk menjadikan laman blog ini lebih menarik. Terima kasih juga kepada rakan-rakan blogger yang lain kerana membantu saya dalam usaha ini.
(Gambar atas: Template laman blog PERSADA yang lama)

PUASA 6 PADA BULAN SYAWAL  

Posted by Admin in

Syukur Alhamdulillah kerana kita telah selesai menjalani ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan yang lepas. Sama-samalah kita berdoa agar mudah-mudahan Allah menerima amalan puasa kita. Di samping itu juga diharapkan agar latihan ibadat yang kita lakukan sepanjang Ramadhan seperti puasa, solat sunat, sedekah, bacaan Quran dapat diteruskan dalam bulan-bulan lain sehinggalah kita bertemu Ramadhan yang akan datang.

Setiap amalan ada kesan dan hasilnya. Ibadat puasa Ramadhan ini mampu menjadikan kita orang yang bertakwa. Inilah intipati dari Ramadhan. Kelazatan puasa memuncak ketika berakhirnya Ramadhan. Kita inginkan keberkatan Ramadhan ini berpanjangan hingga setahun, tapi apakan daya ia datang hanya sebulan saja.

Sungguhpun begitu, kita masih berpeluang meneruskan puasa selepas 1 Syawal. Adalah menjadi amalan sunat mengerjakan puasa 6 hari dalam bulan Syawal. Ia boleh dilakukan mulai 2 Syawal hingga 7 Syawal secara berterusan atau mana-mana 6 hari dalam bulan tersebut. Nabi Muhammad saw. bersabda "Barangsiapa berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa 6 hari dalam bulan Syawal, maka orang itu seolah-olah berpuasa setahun penuh."

Sebagaimana yang diketahui semua amalan sunat adalah sebagai penampal mana-mana kekurangan dalam amalan fardhu. Sayugialah kita mengambil peluang ini untuk berpuasa 6 di bulan Syawal. Selain mendapat pahala puasa setahun, kita juga dapat memperbaiki kekurangan dalam ibadat puasa bulan Ramadhan.

Bagi kaum perempuan yang tidak dapat berpuasa penuh dalam bulan Ramadhan kerana kedatangan haid, puasa Sunat 6 hari dalam Syawal ini memberi peluang terbaik untuk mengqadha' di samping mendapatkan pahala berpuasa sunat. Kebiasaan mentaakhirkan qadha sehingga hampir Ramadhan akan datang adalah satu amalan yang tidak sepatutnya dilakukan. Amalan wajib jika ditinggalkan mestilah disegerakan sebagai menunjukkan sikap pengabdian diri kita terhadap Allah. Apakah makna dan tujuan kita melambatkan qadha' puasa wajib? Tidak lain menunjukkan seolah-olah kita keberatan untuk menunaikan kewajiban yang telah kita tinggalkan. Bukankah Allah tahu apa yang tersirat di hati kita?

Natijah dari amalan puasa ialah taqwa dan kasih akan Allah. Tanda kasih akan Allah ialah berkhidmat kepadaNya. Siapa mencintai Allah dia akan berbahagia di alam akhirat, sebaliknya siapa mencintai dunia dan isinya, ketahuilah dunia akan meninggalkan kita. Kelazatan dunia walaupun bagus tetapi ia tidak kekal. Ia berakhir sebaik saja kita menemui ajal. Sebaliknya kelazatan akhirat kekal abadi tanpa batasan waktu.

Di antara tanda kita mengasihi akan Allah ialah mulut sentiasa berzikir (mengingati / menyebut) Allah, hati tidak lalai mengingati sesuatu selain Allah. Setiap amalan yang dilakukan diperiksa terlebih dulu adakah untuk nafsu atau Allah. Mana yang dirasakan untuk Allah diteruskan. Apabila melihat sesuatu hati terus teringat kepada Allah yang menjadikannya. Selain itu, sentiasa mendampingi orang alim (ulama) kerana mereka ialah pewaris nabi. Kita sedar kita adalah bersama orang yang kita cintai di akhirat nanti. Jika hati menyintai nabi dan para ulama, insyallah kita bersama mereka di akhirat . Bagaimana pula agaknya kalau kecintaan beralih kepada para artis dan penyanyi? Nauzubillah...

Sebagai akhirnya, sama-samalah kita berdoa supaya kita dapat bertemu Ramadhan tahun depan dan seterusnya.

"Ya Allah, masukkanlah kami ke dalam golongan orang yang merindui Ramadhan kerana kami sedar di syurga terdapat sebuah pintu bernama Ar-Rayyan yang tidak boleh dimasuki oleh sesiapa kecuali orang yang berpuasa saja. Kami juga sedar Ya Allah bahawa puasa merupakan benteng terkuat dari azab neraka. Oleh itu jadikanlah kami orang yang rajin mengerjakan puasa wajib dan sunatnya. Kau peliharakanlah kami dari azab api neraka yang tidak mampu bagi kami untuk menanggungnya.." Amin.

Halaman

IKLAN

Follow by Email

RADIO

TV ONLINE

DEMI MASA

Date Conversion
Gregorian to Hijri Hijri to Gregorian
Day: Month: Year

TOTAL VISITS

PENGIKUT SETIA

YM STATUS

IP ADDRESS ANDA

Allahyarham Haji Wan Daud Bin Wan Salleh

Allahyarham Haji Wan Daud Bin Wan Salleh

Allahyarhamah Hajjah Mariam Bt. Haji Daud

Allahyarhamah Hajjah Mariam Bt. Haji Daud

INFORMASI

Sebarang berita atau informasi yang ingin disiarkan dalam blog ini bolehlah menghantarnya melalui email: tokwandaud@yahoo. com.my atau sms kepada admin di talian 012-9626827.

STATISTIK PELAWAT

SURAT KHABAR